..nenastal. Camping, ktorý predpovedal koniec sveta aj v roku 1994 sa opäť splietol vo svojich matematických výpočtoch.

Teória, ktorá tvrdila, že koniec sveta nastane o šiestej hodine večer najskôr v Austrálii a na Novom Zélande a bude sa presúvať podľa časových pásiem, bola chybná.

Harold Camping hovoril o svojej teórii už dlhé roky, a uverilo mu tisíce ľudí po celom svete.  Mnohí ľudia dali vo svojej práci výpovede a vybrali sa na najdrahšie dovolenkové miesta, aby čo najpríjemnejšie prežili svoje posledné dni života. Musel to byť pre nich veľký šok, keď sa ráno zdraví a živí zobudili..

Harold na otázku, či sa pri prvom nenaplnenom proroctve necítil trápne odpovedal: “Nie, necítil som sa trápne. Tam šlo len o to, že to bolo predčasné.” Tentoraz však už omyl nepripúšťal. “Taká možnosť, že by sa to teraz nestalo, neexistuje,”

Vedci zistili, ako  vedie tučná strava k curkovke 2. typu.

Pokusy objasnili ako strava s vysokým obsahom nasýtených tukov vedie k cukrovke 2. typu.

Už viacero desaťročí je známe, že ľudia s cukrovkou 2. typu majú nadmerne aktívne imunitné reakcie. Ich telá preto obsahujú veľa zápalových chemikálií. Iným faktom je, že diabetici bývajú obézni a odolní voči inzulínu.

Tím Jenny Tingovej  zistil, že nasýtené mastné kyseliny, konkrétne palmitát, avšak nie nenasýtené, konkrétne oleát, môžu aktivovať imunitné bunky, ktoré potom vytvárajú zápalovú bielkovinu interleukín-1beta.

Tá istá bunková biochemická dráha, ktorá sprostredkúva metabolizmus mastných kyselín, tiež spôsobuje tvorbu
interleukínu-1beta. Ten potom pôsobí na tkanivá a orgány ako pečeň, svalstvo a tuk , aby sa takpovediac vypla ich reakcia na inzulín, čo ich urobí odolnými voči inzulínu.

V dôsledku toho môže aktivácia tejto dráhy mastnou kyselinou viesť k príznakom cukrovky 2. typu.

Komplexná globálna štúdia ukázala, že rýchlosť vetra nad oceánom a výška vĺn za posledné štvrťstoročie výrazne vzrástli.


Výskumníci analyzovali satelitné údaje z rokov 1985 až 2008. Zistili, že rýchlosť vetra vzrástla na väčšine planéty za posledných 20 rokov o 10%. Čo sa týka vĺn, tie v priemere narástli o 7%.

Výskumníci tvrdia, že globálne zmeny rýchlosti vetra nad oceánom a výška vĺn sú dôležité ekologické ukazovatele pre zmenu klímy. Vý­sled­ky mô­žu mať vý­znam pri navr­ho­va­ní bu­dov na po­bre­ží ale­bo v lod­nej dop­ra­ve.

“Mô­žu mať takis­to vplyv na pre­sun ener­gie med­zi mo­rom a at­mos­fé­rou – jed­nu z naj­väč­ších nez­ná­mych v otáz­ke kli­ma­tic­kých zmien,” povedal Young.

Z výskumu by mohlo vyplynúť, že silnejší vietor a neustále narastanie vĺn, môže v budúcnosti spôsobiť ďalšie, ešte silnejšie, prudké búrky, hurikány či tropické búrky v blízkej budúcnosti.

ÚČINKY:

  • podporuje účinok inzulínu
  • znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu
  • mierne znižuje krvný tlak
  • podporuje pevnosť cievnej steny
  • mierne znižuje zrážanlivosť krvi
  • antioxidačný
  • antibakteriálny a fungicídny
  • relaxačný
  • karminatívny – podporuje uvoľňovanie črevných plynov
  • podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov

Je po čiernom korení najpopulárnejším korením na svete.  Je to vnútorná vrstva kôry stromu, kt. je príbuzný vavrínu ( bobkovému listu).

Existujú 2 základné formy škorice: 1. cejlónska – je svetlejšia

2. čínska- je tmavšia, označuje sa ako nepravá škorica

TERAPEUTICKÉ VYUŽITIE:

  • podporná liečba cukrovky
  • prevencia a podporná liečba hypecholesterolémie a zvýšenej hladiny triacylglycerolov (krvné tuky)
  • prevencia a podporná liečba aterosklerózy
  • podporná liečba peptických vredov žalúdka
  • podporná liečba kandidózy, reumatoidnej artritídy
  • podpora prekrvenia končatín

POUŽITIE:

  • mletá škorica – terapeutické dávky
    • pridávajte si 1/3 až pol čajovej lyžičky do jedla 1 – 2-krát denne
    • ak budete užívať mletú škoricu, dávky čaju treba primerane znížiť
    • ak používate škoricu iba v rámci prevencie, denné dávky môžu byť menšie a sporadické
  • škoricový čaj – terapeutické dávky
    • 2 mierne kopcovité polievkové lyžice mletej škorice zalejte do džbánu litrom vriacej vody
    • nechajte pri izbovej teplote vychladnúť, potom vzniknutý sliz preceďte alebo inak oddeľte zliatím čaju
    • môžete osladiť 1 až 2 čajovými lyžičkami medu, pridať trochu citrónovej šťavy (ani jedno nie je nevyhnutné) a zakryté vložte do chladničky
    • vypite 1 šálku 2 až 4 – krát denne
    • po dvoch až troch týždňoch môžete dennú dávku znížiť na 1 – 2 šálky čaju
    • tento čaj môžu užívať aj ľudia s cukrovkou


KOLÁŽ:

Táto koláž vznikla na podnet z vonkajšieho prostredia, ako reakcia na získanú informáciu, ku ktorej bola vytvorená adekvátna odpoveď:

POUŽITÉ OBRÁZKY:

ANIMÁCIA:

Cieľom tejto animácie je silný a hlboký umelecký zážitok ..

Zo začiatku som si ani nevedela predstaviť, čo budem schopná vytvoriť, ale som presvedčená, že  z môjho výkonu nie som sklamaná len ja, ale aj okolie.  :D nuž, nedá sa nič robiť, keďže nie každý má umelecké cítenie pre detaily.

Dôvod vzniku týchto výtvorov je z technických príčin neznámy.

Zdravá, prirodzená strava a pravidelná očista organizmu predstavujú cestu, ktorou sa dostaneme opäť do formy. A navyše – zdravý životný štýl omladzuje a dodáva pozitívnu energiu

Pozitívne účinky očistných kúr:

  • organizmus prijíma minimálne množstvo energie vo forme potravín a telo žije z vlastných zásob, odbúravame tukové bunky (organizmus si chráni životne dôležité orgány, žľazy, nervový systém)
  • odstraňujeme odpadové látky z organizmu hrubým črevom, obličkami, pokožkou, pľúcami a zabezpečujú metabolickú rovnováhu
  • žalúdok si odpočinie od trávenia, zbavíme sa prekyslenia a pálenia záhy
  • posilňujeme obranyschopnosť organizmu, získame dobré zdravie a optimálnu hmotnosť
  • vyčistíme a zvláčnime si pleť, spevníme a ozdravíme vlasy a nechty
  • očistné kúry nám pomáhajú dosiahnuť pocit fyzickej a psychickej rovnováhy
  • zabezpečujeme si zdravie, optimálnu hmotnosť a regeneráciu organizmu

KEDY ZAČAŤ?


Očistné kúry začíname robiť po splne, alebo keď je mesiac v 2. alebo 4. fáze.  Najvhodnejší čas na očistu je 4. lunárna fáza, kedy Mesiac ubúda.

RYŽOVÁ KÚRA:

- vhodná pre ľudí s nadváhou, tráviacimi a črevnými problémami

- je zameraná na harmonizáciu čriev, úpravu vylučovania a posilnenie žalúdka i sleziny

- má tiež bezprostredný pozitívny vplyv na celkový duševný stav, psychiku a omladnutie. Jej absolvovanie nám tiež pomôže oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch

Denná dávka je 125 g natural ryže, ktorú uvaríme vo vode domäkka. Môžeme len veľmi mierne posoliť, v neskorších, asi po deviatich dňoch – môžeme pridať k ryži podľa chuti trochu dusenej zeleniny, ananásu, vlašské orechy, hrozienka a pod. Okrem ryže, ktorú si rozdelíme aspoň do štyroch pravidelných denných dávok, nič iné nejeme. Ryžovú kúru sa snažíme robiť minimálne 10 dní, popri nej zvýšime pitný režim – pijeme 2-3 litre tekutín za deň, žihľavový, púpavový alebo zelený čaj. Po kúre si prvé 2-3 dni zaradíme do jedálnička ľahšie najmä zeleninové a kašovité jedlá, až neskôr môžeme prejsť na ťažšiu stravu.

PŠENIČNÁ KÚRA:

Na jeden deň si  uvaríme0,25 kg pšenice vopred namočenej vo vode na 12 hodín.
(pšenicu varíme do mäkka)
Na doplnenie stravy použijeme  surové a     sušené ovocie, surovú zeleninu, pšeničné     klíčky, minerálku, bylinné čaje (vhodná je   medovka lekárska).
Deň začneme pitím čaju alebo ovocnej šťavy a do 10.00 hod. jeme len ovocie a potom prvú tretinu uvarenej pšenice ( ak nemáme problémy vydržať dopoludnia jeme len ovocie).
Druhé jedlo je ďalšia tretina uvarenej pšenice so surovou zeleninou (obed).
Večer zjeme poslednú tretinu uvarenej pšenice s ovocím alebo zeleninou.
Jeme len vtedy, ak máme pocit hladu. Pšenicu je potrebné dobre požuvať (v slinách sa nachádza enzým ptyalín, ktorý trávi sacharidy).Optimálna dĺžka trvania očistnej kúry je jeden týždeň (kúru treba ukončiť, ak začneme mať nepríjemné pocity – hlad, jednotvárnosť stravy…).

-Počas týždňa sa zlepší vyprázdňovanie hrubého čreva, strácajú sa nadbytočné kilogramy a povzbudzuje sa nervová činnosť.

OVOCNÁ KÚRA:

Konzumujeme všetky druhy ovocia.
Ovocie je jediná potravina, ktorá na trávenie nepotrebuje takmer žiadnu energiu, práve naopak, konzumovaním ovocia organizmus energiu získava. Ovocie treba vhodne kombinovať (kyslé s kyslým a sladké so sladkým).

Na očistu krvi pri krvných ochoreniach je vhodná týždenná hroznová kúra: denne zjeme len 1 až 2 kg hrozna starostlivo umytého a pijeme čaj zo žihľavy, myšieho chvosta a sedmokrásky.
Pri ochorení žalúdka, pri zápchach, hnačkách, hemoroidoch je vhodná jablková kúra, počas troch dní jeme len jablká a pijeme odvar z ľanových semien.
Počet ovocných dní si  určujeme individuálne, vhodné sú aj ovocné dopoludnia pri bežnom stravovaní (organizmus sa počas dopoludnia čistí od toxínov).

OČISTA OD MIKRÓBOV A BAKTÉRIÍ :

Časté užívanie liekov, konzumácia kysnutého cesta a mlieka vedie k zamoreniu tráviaceho traktu pliesňami kvasinkami a baktériami; prenikajú do sliznice čriev a živia sa jej krvou.
Ich metabolizmus produkuje toxické látky, ktoré negatívne pôsobia na celý náš organizmus – účinná je liečba cesnakom.
1 až 2 týždne jeme ráno nalačno 1 strúčik cesnaku, potom 1 hodinu pred obedom a 2 hodiny po večeri
úspešné liečenie: po jedle vás prestane trápiť nadúvanie a pálenie záhy

príznaky liečby: pálenie v žalúdku a črevách – cesnak preniká do rán, kde ničí baktérie; silnejšie búšenie srdca – cesnak obsahuje rozpustné germánium, ktoré posilňuje pružnosť srdcových chlopní.

OČISTA PEČENE:

Našej pečeni najviac škodí konzumácia potravín s vysokým obsahom, tuku, mäsa, mliečnych výrobkov, vajec, alkoholu, konzervačných látok a farbív, cukru, soli a liekov.
Metóda podľa Avicenu: pol roka každé ráno nalačno 1,5 lyžice olivového oleja za studena lisovaného (panenského), 1 lyžica medu a 1 lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.

DETOXIKÁCIA POMOCOU GLAUBEROVEJ SOLI:

-očista krvnej lymfy

Na lačno vypijeme šálku roztoku Glauberovej soli (síran sodný) koncentrácie jedna polievková lyžica na šálku vody teplého alebo studeného.Roztok uvoľňuje zo všetkých častí organizmu toxíny a vylúči ich črevami.

Celkové množstvo odstránených nečistôt dosahuje 3 až 4 litre, čo vedie k odvodneniu organizmu.

Tekutinu doplníme citrusovou zmesou (2 litre citrusovej šťavy z grepov, citrónov a pomarančov + 2 litre vody = spolu 4 litre zmesi)Šťavu začíname piť pol hodiny po vypití roztoku Glauberovej soli a pokračujeme vždy po 20 až 30 min. až vypijeme 4 litre počas celého dňa.

Celý deň neprijímame potravu, ak sme večer hladní, zjeme málo pomarančov alebo grepov.Doporučuje sa sauna alebo kúpeľ (potenie).Skôr než zaspíme prevedieme klystír – 2 litre vlažnej vody so šťavou z dvoch citrónovOčistu opakujeme 3 dni po sebe, z organizmu sa odstráni až 12 litrov toxickej lymfy, ktorú nahradí rovnaké množstvo zásaditých tekutín.

kontraindikácia: zápal slepého čreva

ŠANKHAPRAKŠÁLANA:

-metóda na prečistenie tráviaceho systému a na regeneráciu

-pôsobí blahodárne na denne zaťažovaný žalúdok a znečistené hrubé črevo

Prevádza sa minimálne 1-krát do roka, prípadne na jar a na jeseň alebo podľa jogínov 4-krát do roka (21.03., 21.06. , 23.09.,21.12 ); podľa potreby možno metódu prevádzať aj častejšie.

metóda je fyziologická – slanou teplou vodou sa prečistí celý tráviaci trakt

Pripravíme si teplú vodu (4 l s koncentráciou jedna neplná polievková lyžica morskej soli na 1 l vody) teploty polievky pripravenej k jedlu.Vypijeme pohár ( 2 dl ) teplej slanej vody a zacvičíme štyri predpísané cviky 4-krát na každú stranu – )

Vypijeme ďalší pohár a opäť zacvičíme všetky cviky, takto pokračujeme pokiaľ nevypijeme celkom 6 pohárov (voda sa nevstrebáva do krvi, ale prechádza tráviacim traktom až do hrubého čreva).Po šiestom pohári treba ísť na stolicu, prvá stolica je tuhá. Vypijeme ďalší pohár a zacvičíme cviky a opäť sa ideme vyprázdniť na WC (ak po tomto pohári nedôjde k vyprázdneniu, zacvičme opäť bez pitia vody a ak nepomôže ani cvičenie, navodíme vyprázdnenie pomocou klystíru, alebo zacvičíme špeciálne cviky) Vypijeme ďalší pohár, zacvičíme a ideme sa vyprázdniť na WC, takto pokračujeme až do 10 až 14 pohárov vody. Približne pri treťom vyprázdnení nastáva sifón a postupne vychádza stále čistejšia voda. Sifón môžeme prerušiť prevedením výplachu žalúdka (vamanadhautí).Najskôr 1/2 hodinu, najneskôr však 1 hodinu po vypití posledného pohára začneme jesť (biela ryža uvarená s nastrúhanou mrkvou úplne domäkka, do prvej porcie jedla pridáme 4 dkg masla).

24 hodín po skončení očistnej kúry je zakázané jesť mlieko a mliečne výrobky, mäso, surovú zeleninu a ovocie, alkohol, kávu a okrem bielej ryže s mrkvou je dovolené jesť biele cestoviny, biely chlieb s maslom, ovsené vločky varené vo vode, prípadne varenú zeleninu. Pijeme až po prvom jedle bylinkové čaje

kontraindikácie: žalúdočné a dvanástnikové vredy, hnačky, akútny zápal hrubého alebo slepého čreva, všetky zápalové procesy v tráviacom trakte

po 24 hodinách prechádzame postupne na bežnú stravu

CVIKY:

1. cvik na očistu žalúdka

2. cvik na očistu dvanástnika

3. cvik na očistu tenkého čreva

4. cvik na očistu hrubého čreva

5. cvik na očistu žalúdka

Zimný spánok medveďov by mal pomôcť pri liečbe ľudí a možno aj pri budúcich cestách na vzdialené planéty.

Medvede čierne, baribaly, sa ukalajú na 5-7 mesačný zimný spánok pričom približne o 6 stupňov znížia svoju teplotu tela,  na 30 stupňov. Ich metabolizmus sa spomalí až o 75% . Jediné čo potrebujú je vzduch.  Ani toho však nepotrebujú veľa.  Nadychujú sa zhruba raz až dva krát za minútu, pričom medzi jednotlivými nádychmi ich srdce takmer nebilo.  Nielen tesne pred uložením na zimný spánok, ale aj po ňom  zvieratá fungujú zvláštne. Na pár týždňov sa dostávajú do akéhosi medzistavu – po prebudení sa im zvýšila telesná teplota tela a jedli normálne, ale ich metabolizmus zostal spomalený.

Pochopenie stavu hibernácie by mohlo pomôcť pri liečbe ľudí.  Najmä po ťažkých úrazoch by spomalený metabolizmus pacienta bol výhodou pre lekára. Jestvujú však ešte odvážnejšie špekulácie. Tie dokonca hovoria o možnom budúcom využití pri ďalekých kozmických cestách. Odpoveď na mnoho otázok by sa podľa odborníkov mohla ukrývať na bunkovej a génovej úrovni.

Vedci pokročili vo výrobe neviditeľného plášťa. Dokážu zneviditeľniť už aj predmety viditeľné voľným okom. Doteraz sa im darilo zneviditeľňovať iba objekty pozorovateľné mikroskopom.

Tajomstvo sa skrýva v materiáli. Predchádzajúce pokusy boli založené na metamateriáloch, čo sú vlastne zložité tkaniny na úrovni mikro – až nano- rozmerov. Tvar im dáva ojedinelé vlastnosti (napr. záporný index zlomu). Vďaka týmto vlastnostiam dokážu metamateriály viesť žiarenie určitých vlnových dĺžok. Preto objekt pokrytý metamateriálom je v danej vlnovej dĺžke neviditeľný.  V ostatných vlnových dĺžkach sa správa normálne- je viditeľný.  Podľa vedcov existujú aj prírodne materiály s podobnými optickými vlastnosťami. Kalcit- kryštalická forma vápenca- má optické vlastnosti závisiace od smeru svetla, ktoré cezeň prechádza. Vytvorili z neho bloky, ktoré fungujú ako neviditeľný plášť. Vďaka nemu sa podarilo zneviditeľniť aj väčšie predmety.

Veľkou výhodou je, že výroba plášťa  z kalcitu je podstatne lacnejšia ako z metamateriálu.  Zariadenie má výhodu aj vo svojej jednoduchosti. ” Ide iba o realizáciu klasického optického prvku v tvare akéhosi hranola, ktorý za určitých podmienok funguje skoro ako klasické zrkadlo.” povedal Alexander Demejko z Fyzikálneho ústavu v Prahe.

Šťastie, záhadný pocit déjá vu ( to som už niekedy zažil),  zvláštny zážitok “tu a teraz” (keď si človek náhle uvedomí sám seba a okolitý svet) vraj trvajú 3 sekundy.

Britská psychologička Emese Nagyová zo škótskej University of Dundee sa pozerala v televízii na  gymnastické disciplíny.Neunikli jej  časté okamihy nadšenia, vyjadrované vášnivým objatím. Odohrávali sa po výbornom výkone jednotlivca či  kolektívu. Rozhodla sa zmerať priemernú dĺžku objatí.  Zanalyzovala  údaje 188 objatí atlétov, z 21 najrôznejších športov a 32 rôznych krajín, s ich trénermi, spoluhráčmi a súpermi.  Analýza ukázala, že v priemere  objatia trvali tri sekundy.  Dĺžka objatia sa menila iba vplyvom blízkosti tých, čo sa objímali.  Logicky najkratšie objatie bolo medzi športovcami a ich súpermi. O niečo dlhšie sa objímali so svojimi trénermi než so spoluhráčmi.

Veľa iných udalostí, ktoré prežívame sa tiež zmestí do intervalu 3 sekúnd. Krátke zamávanie na rozlúčku, opakujúci sa hudobný motív, uvoľnené dýchanie Aj uvedomenie si 3 sekundového intervalu trvá v priemere 3 sekundy.

Človek si iba ťažko dokáže vysvetliť, prečo sú práve tri sekundy našim prirodzeným rytmom.

„To, o čom hovoríme, nie je ani strnulé, ani automatické. Hovoríme o niečom prispôsobivom a vysoko expresívnom. Je to biologické. Je to duševné. Je to duchovné. Je to načasovanie ľudského ducha.”povedal Trevarthen pre ScienceNOW.

Na pozadí tohto základného rytmu v intervale 3 sekúnd náš organizmus prejavuje množstvo iných aktivít a reflexov, ktoré prebehnú za  zlomok sekundy, čo robí naše vnímanie času pružnejším  a zaujímavejším.

Vedci  zistili, že vplyvom otepľovania svojich prirodzených prostredí sa menia sovy obyčajné , mení sa zastúpenie jedincov s hnedastým operením. Tento druh sovy obyčajnej (Strix aluco) sa vyskytuje v dvoch farebných variantoch. Niektoré sú sfarbené do šediva, iné do hneda.  Sovám sa však farba peria normálne nemení.

Podľa BBC vývoj vtákov možno chápať ako reakciu na zmenu klímy.  Sfarbenie súvisí v prostredím v ktorom  vtáky žijú.  V období silnej zimy dochádza k zvyšovaniu úmrtia hnedých jedincov, zrejme preto, že sa vedia horšie v snehovom prostredí ukryť.  Ako sa zimy otepľujú, prežíva viac hnedastých sov. „Inými slovami, klímou podmienená selekcia viedla v evolučnej zmene v populácii,”povedal prvý autor štúdie ,Patrik  Karell.