Zdravá, prirodzená strava a pravidelná očista organizmu predstavujú cestu, ktorou sa dostaneme opäť do formy. A navyše – zdravý životný štýl omladzuje a dodáva pozitívnu energiu

Pozitívne účinky očistných kúr:

  • organizmus prijíma minimálne množstvo energie vo forme potravín a telo žije z vlastných zásob, odbúravame tukové bunky (organizmus si chráni životne dôležité orgány, žľazy, nervový systém)
  • odstraňujeme odpadové látky z organizmu hrubým črevom, obličkami, pokožkou, pľúcami a zabezpečujú metabolickú rovnováhu
  • žalúdok si odpočinie od trávenia, zbavíme sa prekyslenia a pálenia záhy
  • posilňujeme obranyschopnosť organizmu, získame dobré zdravie a optimálnu hmotnosť
  • vyčistíme a zvláčnime si pleť, spevníme a ozdravíme vlasy a nechty
  • očistné kúry nám pomáhajú dosiahnuť pocit fyzickej a psychickej rovnováhy
  • zabezpečujeme si zdravie, optimálnu hmotnosť a regeneráciu organizmu

KEDY ZAČAŤ?


Očistné kúry začíname robiť po splne, alebo keď je mesiac v 2. alebo 4. fáze.  Najvhodnejší čas na očistu je 4. lunárna fáza, kedy Mesiac ubúda.

RYŽOVÁ KÚRA:

- vhodná pre ľudí s nadváhou, tráviacimi a črevnými problémami

- je zameraná na harmonizáciu čriev, úpravu vylučovania a posilnenie žalúdka i sleziny

- má tiež bezprostredný pozitívny vplyv na celkový duševný stav, psychiku a omladnutie. Jej absolvovanie nám tiež pomôže oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch

Denná dávka je 125 g natural ryže, ktorú uvaríme vo vode domäkka. Môžeme len veľmi mierne posoliť, v neskorších, asi po deviatich dňoch – môžeme pridať k ryži podľa chuti trochu dusenej zeleniny, ananásu, vlašské orechy, hrozienka a pod. Okrem ryže, ktorú si rozdelíme aspoň do štyroch pravidelných denných dávok, nič iné nejeme. Ryžovú kúru sa snažíme robiť minimálne 10 dní, popri nej zvýšime pitný režim – pijeme 2-3 litre tekutín za deň, žihľavový, púpavový alebo zelený čaj. Po kúre si prvé 2-3 dni zaradíme do jedálnička ľahšie najmä zeleninové a kašovité jedlá, až neskôr môžeme prejsť na ťažšiu stravu.

PŠENIČNÁ KÚRA:

Na jeden deň si  uvaríme0,25 kg pšenice vopred namočenej vo vode na 12 hodín.
(pšenicu varíme do mäkka)
Na doplnenie stravy použijeme  surové a     sušené ovocie, surovú zeleninu, pšeničné     klíčky, minerálku, bylinné čaje (vhodná je   medovka lekárska).
Deň začneme pitím čaju alebo ovocnej šťavy a do 10.00 hod. jeme len ovocie a potom prvú tretinu uvarenej pšenice ( ak nemáme problémy vydržať dopoludnia jeme len ovocie).
Druhé jedlo je ďalšia tretina uvarenej pšenice so surovou zeleninou (obed).
Večer zjeme poslednú tretinu uvarenej pšenice s ovocím alebo zeleninou.
Jeme len vtedy, ak máme pocit hladu. Pšenicu je potrebné dobre požuvať (v slinách sa nachádza enzým ptyalín, ktorý trávi sacharidy).Optimálna dĺžka trvania očistnej kúry je jeden týždeň (kúru treba ukončiť, ak začneme mať nepríjemné pocity – hlad, jednotvárnosť stravy…).

-Počas týždňa sa zlepší vyprázdňovanie hrubého čreva, strácajú sa nadbytočné kilogramy a povzbudzuje sa nervová činnosť.

OVOCNÁ KÚRA:

Konzumujeme všetky druhy ovocia.
Ovocie je jediná potravina, ktorá na trávenie nepotrebuje takmer žiadnu energiu, práve naopak, konzumovaním ovocia organizmus energiu získava. Ovocie treba vhodne kombinovať (kyslé s kyslým a sladké so sladkým).

Na očistu krvi pri krvných ochoreniach je vhodná týždenná hroznová kúra: denne zjeme len 1 až 2 kg hrozna starostlivo umytého a pijeme čaj zo žihľavy, myšieho chvosta a sedmokrásky.
Pri ochorení žalúdka, pri zápchach, hnačkách, hemoroidoch je vhodná jablková kúra, počas troch dní jeme len jablká a pijeme odvar z ľanových semien.
Počet ovocných dní si  určujeme individuálne, vhodné sú aj ovocné dopoludnia pri bežnom stravovaní (organizmus sa počas dopoludnia čistí od toxínov).

OČISTA OD MIKRÓBOV A BAKTÉRIÍ :

Časté užívanie liekov, konzumácia kysnutého cesta a mlieka vedie k zamoreniu tráviaceho traktu pliesňami kvasinkami a baktériami; prenikajú do sliznice čriev a živia sa jej krvou.
Ich metabolizmus produkuje toxické látky, ktoré negatívne pôsobia na celý náš organizmus – účinná je liečba cesnakom.
1 až 2 týždne jeme ráno nalačno 1 strúčik cesnaku, potom 1 hodinu pred obedom a 2 hodiny po večeri
úspešné liečenie: po jedle vás prestane trápiť nadúvanie a pálenie záhy

príznaky liečby: pálenie v žalúdku a črevách – cesnak preniká do rán, kde ničí baktérie; silnejšie búšenie srdca – cesnak obsahuje rozpustné germánium, ktoré posilňuje pružnosť srdcových chlopní.

OČISTA PEČENE:

Našej pečeni najviac škodí konzumácia potravín s vysokým obsahom, tuku, mäsa, mliečnych výrobkov, vajec, alkoholu, konzervačných látok a farbív, cukru, soli a liekov.
Metóda podľa Avicenu: pol roka každé ráno nalačno 1,5 lyžice olivového oleja za studena lisovaného (panenského), 1 lyžica medu a 1 lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy.

DETOXIKÁCIA POMOCOU GLAUBEROVEJ SOLI:

-očista krvnej lymfy

Na lačno vypijeme šálku roztoku Glauberovej soli (síran sodný) koncentrácie jedna polievková lyžica na šálku vody teplého alebo studeného.Roztok uvoľňuje zo všetkých častí organizmu toxíny a vylúči ich črevami.

Celkové množstvo odstránených nečistôt dosahuje 3 až 4 litre, čo vedie k odvodneniu organizmu.

Tekutinu doplníme citrusovou zmesou (2 litre citrusovej šťavy z grepov, citrónov a pomarančov + 2 litre vody = spolu 4 litre zmesi)Šťavu začíname piť pol hodiny po vypití roztoku Glauberovej soli a pokračujeme vždy po 20 až 30 min. až vypijeme 4 litre počas celého dňa.

Celý deň neprijímame potravu, ak sme večer hladní, zjeme málo pomarančov alebo grepov.Doporučuje sa sauna alebo kúpeľ (potenie).Skôr než zaspíme prevedieme klystír – 2 litre vlažnej vody so šťavou z dvoch citrónovOčistu opakujeme 3 dni po sebe, z organizmu sa odstráni až 12 litrov toxickej lymfy, ktorú nahradí rovnaké množstvo zásaditých tekutín.

kontraindikácia: zápal slepého čreva

ŠANKHAPRAKŠÁLANA:

-metóda na prečistenie tráviaceho systému a na regeneráciu

-pôsobí blahodárne na denne zaťažovaný žalúdok a znečistené hrubé črevo

Prevádza sa minimálne 1-krát do roka, prípadne na jar a na jeseň alebo podľa jogínov 4-krát do roka (21.03., 21.06. , 23.09.,21.12 ); podľa potreby možno metódu prevádzať aj častejšie.

metóda je fyziologická – slanou teplou vodou sa prečistí celý tráviaci trakt

Pripravíme si teplú vodu (4 l s koncentráciou jedna neplná polievková lyžica morskej soli na 1 l vody) teploty polievky pripravenej k jedlu.Vypijeme pohár ( 2 dl ) teplej slanej vody a zacvičíme štyri predpísané cviky 4-krát na každú stranu – )

Vypijeme ďalší pohár a opäť zacvičíme všetky cviky, takto pokračujeme pokiaľ nevypijeme celkom 6 pohárov (voda sa nevstrebáva do krvi, ale prechádza tráviacim traktom až do hrubého čreva).Po šiestom pohári treba ísť na stolicu, prvá stolica je tuhá. Vypijeme ďalší pohár a zacvičíme cviky a opäť sa ideme vyprázdniť na WC (ak po tomto pohári nedôjde k vyprázdneniu, zacvičme opäť bez pitia vody a ak nepomôže ani cvičenie, navodíme vyprázdnenie pomocou klystíru, alebo zacvičíme špeciálne cviky) Vypijeme ďalší pohár, zacvičíme a ideme sa vyprázdniť na WC, takto pokračujeme až do 10 až 14 pohárov vody. Približne pri treťom vyprázdnení nastáva sifón a postupne vychádza stále čistejšia voda. Sifón môžeme prerušiť prevedením výplachu žalúdka (vamanadhautí).Najskôr 1/2 hodinu, najneskôr však 1 hodinu po vypití posledného pohára začneme jesť (biela ryža uvarená s nastrúhanou mrkvou úplne domäkka, do prvej porcie jedla pridáme 4 dkg masla).

24 hodín po skončení očistnej kúry je zakázané jesť mlieko a mliečne výrobky, mäso, surovú zeleninu a ovocie, alkohol, kávu a okrem bielej ryže s mrkvou je dovolené jesť biele cestoviny, biely chlieb s maslom, ovsené vločky varené vo vode, prípadne varenú zeleninu. Pijeme až po prvom jedle bylinkové čaje

kontraindikácie: žalúdočné a dvanástnikové vredy, hnačky, akútny zápal hrubého alebo slepého čreva, všetky zápalové procesy v tráviacom trakte

po 24 hodinách prechádzame postupne na bežnú stravu

CVIKY:

1. cvik na očistu žalúdka

2. cvik na očistu dvanástnika

3. cvik na očistu tenkého čreva

4. cvik na očistu hrubého čreva

5. cvik na očistu žalúdka

Leave a Reply